Was this page helpful?

Tips - 7 googletriks du bør kunne

   

  1. Bruk ulike land og språk

  Google finnes på mange ulike språk. Bruker du den norske Google, får du i all hovedsak treff på norske nettsider, selv om du søker etter fraser på et annet språk. Det samme gjelder for engelske, franske og amerikanske Google, og så videre.

  Du kommer til den engelske versjonen ved å trykke på lenken «Google.com in English» på forsiden av den norske Google-siden.

  Dette gjelder også for Google News. Velger du lokale varianter, finner du nyheter fra hele verden, ikke bare norske nyhetskilder.

  2. Søk innenfor én side eller én filtype

  Hvis du bare vil søke på et tema innenfor en bestemt nettside, NRK.no for eksempel, kan du bare skrive: nyhetsredaksjon site:nrk.no.

  Noen ganger er dette mer effektivt enn å bruke nettstedets egen søkefunksjon.

  For å bare finne pdf-dokumenter, legger du på følgende: filtype:pdf. Kjekt hvis du vil ha brukermanualen til telefonen din: iPhone 4 manual filetype:pdf.

  3. Eksakt frase

  Du har sikkert irritert deg over alle de irrelevante treffene du får om du søker på flere ord. Løsningen er å sette navnet eller setningen du søker etter i ”hermetegn”. Da får du mer nøyaktige treff.

  4. Ting du ikke vil ha

  Det å søke handler også om å filtrere ut ting du ikke vil ha, men som ligner på det du søker etter. Du kan spesifikt si til Google at du ikke ønsker treff med spesielle ord ved å sette en bindestrek før ordet.

  Skal du lese deg opp på staten Washington, vil du ofte få mange treff på George W. og W. DC. For å unngå det, skriver du bare: Washington -george -dc.

  5. Lær deg tegnene

  Bruk .. og ~ og * i søkene dine for å få mer ut av dem.

  Setter du en slik: ~ , en såkalt ”tilde” foran et ord, søker google på naturlige synonymer til ordet. Vil du finne ting mellom 1983 og 2001, skriver du det med to prikker mellom: 1983..2001. Det er også et godt tips om du søker på noe innen en viss priskategori.

  Får du bare med deg deler av en sangtekst, og lurer på hva i all verden de egentlig synger? Bruk jokertegn: *

  Søker du på «Hun sang for meg, hun sang for meg, klokkene fra * og kirken de blanda seg», så får du opp den riktige teksten med det manglende ordet. Som forøvrig er bysyklene.

  6. Spør Google

  Google kan ofte gi deg svar på spørsmål - helst stilt på engelsk. Søker du etter when was Will Smith born?, vil du automatisk få opp 25 september 1968.

  Google kan også brukes som valutakalkulator og til å konvertere måleenheter. Skriv "1 NOK in USD", så får du kursen.

  7. Forkortelser

  Særlig innen teknologi brukes det forkortelser som hvermannsen ikke forstår. Google har implementert en egen liste for akronymer. Skriver du for eksempel define:html, vil du få en lang liste med definisjoner på hva HTML står for og er.

  Was this page helpful?
  Emneord (Rediger emneord)
  • No tags
  Sidestatistikk
  2673 view(s), 2 edit(s) and 3452 character(s)

  Kommentarer

  Du må være innlogget for å poste en kommentar.

  Legg ved fil

  Vedlegg