Was this page helpful?

Opptak av forelesninger

  Opptak i auditorium

  Hvis du vil gjøre opptak av forelesninger i auditorium eller klasserom, er det flere måter du kan gjøre dette på.

  Videogruppa ved SeLL filmer forelesninger

  Hvis man vil gjøre videopptak av forelesninger uten at læreren trenger å forholde seg til noe annet enn sitt eget manus, kan videogruppa på SeLL gjøre opptak.

  Slike opptak kan redigeres og bearbeides på ulike måter i ettertid, og brukes både på samlingsbaserte kurs og studier og nettstudier.

  Ingrid Ese er asvarlig for å koordinere slike opptak. Thomas Koonce og Lars Teppan Johansen kan gjøre slike opptak, samt redigere og etterbehandle opptak.

  Opptak med Elluminate

  Man kan også gjøre opptak av forelesninger ved å bruke programvaren Elluminate. Elluminate kjøres via Fronter. Tar du opptak med Elluminate får du med lyd av stemmen til læreren, bilde av læreren (hvis læreren står foran videokameraet hele tiden), power pointen som brukes og eventuelle notater som skrives i programmets whiteboard. Kort sagt - det meste som gjøres.

  Steinar Hov er administrator for systemet og kan også kontaktes for kursing (steinar.hov@hil.no).

  I tillegg kan Mona Stokke og Line Kristiansen bruke systemet på en enkel måte.

  Her kan du finne enkle, og kortfattede brukerveiledninger.

  Du kan lese mer om Elluminate på deres nettsider.

  Opptak med Camtasia Studio

  Camtasia Studio er en programvare man kan bruke for å gjøre opptak av forelesninger. Programmet lastes ned på lærerens PC (programmet koster rundt 1000 kroner). Med programvaren kan man gjøre opptak av lærerens stemme og powerpoint. Hvis man vil, kan man også ta med bilde av læreren.

  Disse opptakene kan redigeres i ettertid og lagres i mange ulike formater slik at de kan publiseres i LMS, CMS, wikier, blogger, som podcasts mm.

  SeLL planlegger å kjøpe en lisens på dette programmet, og installere programmet på en bærbar PC som alle kan bruke. Hvis man vil gjøre opptak i auditoriet, tar man med seg denne PC-en.

  Mona Stokke kan bruke programmet sånn nogenlunde. Lars Teppan Johansen kan nok programmet noe bedre.

  Ved HiL er det Kjetil Viken som har mest erfaring med å bruke programmet (kjetil.viken@hil.no). Han har laget mange podcasts basert på Camtasiaopptak med powerpoint og tale.

  Du kan se et eksempel her.

  Du kan lese mer om Camtasia Studio ved å følge denne lenken.

  Videokonferansesytemet i Ø112/113

  I Ø112/113 i underetagen på Nord-Hove, er det installert en videokonferansesystem (Tandberg). Dette systemet kan videreutvikles slik at man kan gjøre opptak av forelesningene som kjøres via videokonferansesystemet. Dette krever ekstra programmering, og er ikke prioritert enda.

  Dette ble innkjøpt av VIJU, sommeren 2009.

  Her kan du lese brukerveiledningen som IT-avdelingen har laget.

   

  Andre relevante systemer som ikke er anskaffet ved HiL

  Under omtales noen "helautomatiske" systemer for opptak, lagring og avspilling av forelesninger.

  Camtasia Relay

  Camtasia Relay gjør det samme som Camtasia Studio, men er et MAM (Media Asset Management). Systemet er installert på en server på institusjonen, slik at man kan bruke programmet fra stasjonære PC-er som står i de ulike auditoriene. Da trenger læreren å kun "trykke på en knapp" for å starte opptaket og opptaket lagres automatisk på en server som er dedikert for slike opptak.

  HiL har ikke kjøpt dette systemet.

  Du kan lese mer om Camtasia Relay ved å følge denne lenken.

  UiO har kjøpt lisens på Camtasia Relay som koster 30.000 kroner. Da betaler de 25% i årlige oppgraderinger. Bent Kure (bent.kure@usit.uio.no) kan fortelle mer om hvordan UiO bruker programmet.

  (Forskjellen på Camtasia Relay og Mediasite (se under) er at de gjør litt ulike ting. I tillegg har Mediasite også  en hard ware. Mediasite kan og ta ut data fra mange kilder samtidig, feks. smartboard, dokumentkamera - dvs. eksterne videokilder.)

  Matterhorn-prosjektet

  Matterhorn-prosjektet er et prosjekt hvor man ønsker å lage en open source løsning for opptak, lagring og avspilling av lyd- og videobaserte forelesninger.

  Du kan lese mer om dette spennende prosjektet her.

  Det blir spennede å følge med på hva som utvikles, kanskje det er noe som HiL kan ta i bruk?

  Mediasite

  Mediasite er også et MAM (Media Asset Mangement) hvor man kan ta opp, lagre og distribuere forelesninger på en "helautomatisk" måte. Systemet settes opp sentralt og kan da kjøres fra de auditoriene man har koblet til løsningen.

  Mediasite koster mange penger, og HiL har besluttet å ikke kjøpe dette systemet i denne omgang (ble diskutert ifm innkjøp av nytt videokonferanseutstyr til Ø112/113).

  Du kan lese mer om Mediasite på denne nettsiden.

   

   

   

   

   

  Was this page helpful?
  Emneord (Rediger emneord)
  • No tags
  Sidestatistikk
  5530 view(s), 29 edit(s) and 6990 character(s)

  Kommentarer

  Du må være innlogget for å poste en kommentar.

  Legg ved fil

  Vedlegg

  FilStørrelseDatoLagt til av 
   VIJU_bestilling.doc
  Ingen beskrivelse
  77 kB12:48, 25 Mar 2010monasHendelser