Was this page helpful?

1. Før du går igang

   

  Hil.no er et nettsted med ulike type sider og med flere målgrupper. Dette stiller krav til forarbeidet før publisering.

  Hva er det viktigste for brukerne mht. det du ønsker å formidle? Hva er det i hver enkelt tekst som er det mest interessante for brukeren slik han ser det selv? – Fokuser på dette!

  www.hil.no opererer vi med to hovedtyper av innganger til innhold (Nivå 1)

  1_oversikt.png

   

   

  • Faktabasert toppmeny (Studietilbud, Forskning, Oppdrag, Bibliotek, Om HiL) med undermenyer i to ledd (nivå 2 og 3)

  • Målgruppe baserte menyer med skreddersøm (For studenter, Ansattes sider, English). Her kan vi være mer personlig i språkbruken.

  Skaff deg en oversikt over de områdene som dekkes i hovedmenyene på hil.no, og bestem deretter hvor din informasjon best hører hjemme. Forhør deg gjerne med flere. Kanskje ligger informasjonen der allerede, bare vinklet mot en annen målgruppe.

  Stilnivå

  I forhold til ordvalg og nivå for øvrig, vil vi tilstrebe en stil på nivå med en elev i videregående skole. Dette tilsvarer stilnivå i forskning.no og de yngste av vår egen målgruppe. Viser for øvrig til kommunikasjonsplattform i Kommunikasjonsstrategi for HiL

  Høgskolens kommunikasjon skal preges av åpenhet, nærhet og dialog, respekt for andre og krav til intellektuell redelighet. Høgskolen skal gjennom sin kommunikasjon fremme en bærekraftig utdanning og samfunnsutvikling. Vi skal ivareta et godt språk og fremme kvalitet i all vår kommunikasjon internt og eksternt.” (fra Kommunikasjonsstrategi HiL)

  Bruk de riktige trigger-ordene

  Når brukeren kommer til hil.no, har han et mentalt bilde av det han leter etter, et såkalt ”trigger-ord”, i hodet. Kommer han fra en søkemotor, er det dette ordet han har søkt på der. Hvis brukeren ikke ser dette trigger-ordet på hil.no, kan han lett tro at innholdet rett og slett ikke finnes (selv om det er der, men under et annet navn).

  Finn ut hvilke triggerord som fungerer for ditt tema og din målgruppe og bruk disse!

  F. eks.: Leter han etter informasjon om ”briller”, kommer han ikke umiddelbart til å klikke på ordet ”synshjelpemidler”. Det har derfor ingen hensikt å bruke eget ”stammespråk” i tekster og navigasjon. Det fungerer dårlig å forsøke og ”oppdra” brukeren til nye ord og begreper på web. Finn derfor ut hvilke ord våre brukere benytter for den informasjonen de leter etter. Bruk disse ordene og ikke våre egen, interne sjargong!

  Bruk to- eller flerledds-strategier

  Hvis du har krevende tekster som skal formidles, bør du vurdere å gjøre det over to forskjellige sider. Lag en enkel og tabloid tekst som forteller at innholdet finnes, eller eventuelt presenter hovedpoenget i den store teksten. Ha så en link videre til hele rapporten/teksten/utredningen for de som er spesielt interesserte i denne. Denne fullteksten kan du også vurdere å ha både som webside og som nedlastbart dokument (PDF). Dermed blir den både søkemotor-søkbar og enkel å håndtere for de som vil laste den ned, skrive den ut og lese den på papir.

  Sidelengde

  Optimalt antall ord på en nettside antas å være minimum 300 ord og maksimum 750.

  Den delen av siden som er ”over folden” (som vi ser uten å skrolle) skal inneholde nødvendig og tilstrekkelig informasjon til at nettbrukeren skjønner poenget med siden.

  Ny forskning viser imidlertid at brukere nå er mer villige til å bla nedover enn de var før, og at de foretrekker lange sider framfor mange sider som er knyttet sammen med lenker.

  Legg til rette for vertikal lesning

  Gjør det mulig for brukeren å skape seg et raskt overblikk over saken/siden ved å rett og slett kaste et blikk på siden. Virkemidler for vertikal lesning er blant annet:

  • Avsnitt

  • Mellomoverskrifter

  • Linker

  • Kulepunkter

  Husk at disse (overskrifter, linker, hovedpunkter) samlet skal gi en hel beskrivelse av saken når man bare leser vertikalt. Vær oppmerksom på at du kan "vri" hele innholdet i artikkelen/på siden avhengig av hvilke ord du velger å utheve/fokusere på, så vær forsiktig!

  Velg vinkling

  Vinkle innholdet mot målgruppa, som forbrukersak, som konflikt/kontrast, markedsføring, osv. Husk at uansett er det viktig på nett å være vennlig.

  Was this page helpful?
  Emneord (Rediger emneord)
  • No tags
  Sidestatistikk
  2729 view(s), 4 edit(s) and 5677 character(s)

  Kommentarer

  Du må være innlogget for å poste en kommentar.

  Legg ved fil

  Vedlegg

  FilStørrelseDatoLagt til av 
   1_oversikt.png
  Ingen beskrivelse
  124.91 kB21:44, 13 Mai 2009palnHendelser